Avainsana: ostoshelvetit

Haahuilua Moskovassa

Täällä on joku tämmöinen pääsiäisjuttu nyt päällä.

Saavuttiin aamutuimaan Moskovaan. Vaunuemäntä vielä hihkaisi bye byet Annalle laiturilla. Vieressä seissyt toinen vaunuemäntä vastasi vain nyrpeällä tuijotuksella Annan vastavilkutuksiin. Ilmeisesti hän ei ollut saanut suklaalevyä.

Todettiin, ettei jakseta kävellä ja päätettiin tilata Yandex-taksi. Semminkin kun lafkan mobiilisovellus väitti parin kilometrin reissun hinnaksi vain 300 ruplaa (neljä euroa). Koska aseman edustalla jökötti Yandex-takseja jo, ei tilattu moista puhelinsovellukseitse, vaan hypättiin vaan kyytiin. Lopputulos: Matka maksoi noin 1600 ruplaa, eli yli 20 euroa. Ilmeisesti kuski vetäisi reissun kirjanpidon ohi. Mutta näinhän nämä Moskova-blogipostaukset pitää aina aloittaa, hintoja kauhistelemalla.

Hostellin aulassa. Anna: ”Mihin hiton squattiin me ollaan oikein majoittumassa?”
Mielleyhtymiä vallatusta talosta herättäneiden portaiden yläkerrasta löytyi kuin löytyikin Winterfell-hostelli.

Ei päästy kirjautumaan hostelliin vielä aamulla, joten dumpattiin matkalaukut sinne ja lähdettiin aamiaiselle.

Juu ei, nimi ei ole yhteensattumaa.

Erään suositun matkablogin halvaksi mainostama ruokapaikka Gretška Lab osoittautui myös todellisuudessa edulliseksi, ruokiemme yhteishinta oli alta kympin (euroissa, siis). Aamiaislistalla oli puuroa ja omelettia, mutta ilmeisesti oltiin jo myöhässä, kun meille tyrkytettiin lounaita.

Paikassa todella on ihan hyvä kasvistarjonta, mutta nimenomaan kasvisruuan pöytään asti saaminen jäi tilaajan vastuulle. Ainesosat valitaan itse ja henkilökunta sitten lapioi ruuat lautaselle tiskin takaa. Ruoka oli ihan jees, mutta varsinkin halpaa. Englantia puhutaan Gretškassa vain kursorisesti.

Käväistiin myös Gretškan viereisessä, pelkästään lapsille suunnattujen kauppojen ostoshelvetissä, jonka maisemahissien katveeseen pystytetty legopatsas haastoi itsensä Pietari Suuren monumentin niin mittasuhteiltaan kuin absurdeilta yksityiskohdiltaankin. Tavaratalo lapsille on rakennettu jo neukkuaikoina. Tätä pidän lopullisena todisteena kommunismin ja kapitalismin pohjimmaisesta, konsumeristisesta yhteissieluisuudesta.

Legopatsas lastentavaratalossa, yksityiskohta. Tämä oli siis kolmanteen kerrokseen ulottuneen patsaan huippu.
Pietari I:n patsas hostellimme kupeessa. Mikäs sen häiskän liikanimi taas olikaan… ”Keskikokoinen”?

Ajattelimme hoidella saman tien alta pois pakkonähtävyydet, eli Punaisen torin ja Kremlin (jotka sijaitsevät kätevästi kävelymatkan päässä hostellilta), mutta lähimaastoon päästyämme tajusimme olevamme edelleen melkoisen tööt. Ensimmäisten yöjunaunien katkonainen laatu alkoi nyt kunnolla tuntua. Tuumattiin, että tähän väliin torkut ja sitten nähtävyyksiä.

Mutta Kuinkas Sitten Kävikään™ – kuorsailtiin kuuteen asti. Käytiin syömässä ja äkkiä olikin jo ilta. Päätimme jatkaa torkkuja vihdoin kunnollisilla yöunilla ja sitten mennä vilkaisemaan Punainen tori ja mitä näitä nyt on.

Annan katselee uusinta Game of Thrones -jaksoa Winterfell-hostellissa.

Anna jäi tölläämään tv-sarjaa hostellille. Itse otin ennen pehkuihin paneutumista pikku kävelykiepauksen joenvartta Kristus Vapahtajan katedraalille (johon siihenkin liittyy semmoinen pienimuotoinen neukkuaspekti, että bolševikit räjäyttivät pytingin 1931, minkä jälkeen uskikset rakensivat sen uudestaan 1990 (tähän joku läp… tai antaa olla)).

Kristus Vapahtajan katedraali.
”HV”? ”Hintavaraus”? ”Haist…”?
Aaaaa… ”Hristus, nous ylös nyj jo!”
”High five”?

Kirkolla opastin juopuneet gopnikit Kropotkinskaja-metroaseman suuntaan kuin paljasjalkainen moskoviitti ainakin.

No okei, ei se ollut vaikeaa: это там, eli ”se on tuolla”. (”Eetta tam.”)

Metrosta puheenollen kolmen päivän julkisen liikenteen kortti maksoi 438 ruplaa (~ 6 €). Niitä saa metroasemilta automaatista. Luottokortilla voi maksaa.

Haahuilua Pietarissa

Tehtiin pieni pysähdys Pietarissa, kun oli muutamaa kymppiä halvempaa vaihtaa siellä paikalliseen yöjunaan verrattuna suoraan Helsinki–Moskova -posotteluun. Ajateltiin myös, että onhan se kiva vilkaista joku nähtävyys lähimetropolissakin samalla reissulla.

Katunäkymää Dunes Baria (Бар Дюны) vastapäätä.

Lopputulos: oli niin pahat univelat päällä, että haahuiltiin Moskovan aseman kieppeillä Ligovski Prospektilla päämäärättömästi, kunnes jäätiin jumittamaaan Dyynibaariin zombeina etäisyyteen toljotellen.

Yläkerrassa teki soundcheckiä joku meteliorkesteri, jonka nimeksi paljastui myöhemmin Niggers. Nyt jo vähän harmittaa, etten jaksanut kavuta yläkertaan tsekkaamaan, millaisista tyypeistä alas asti raikunut ahistusmöykkä oikein lähti.

Anna tulkitsee paikallista sarjakuvaa Google Translaten avulla Dunes Barin tiskillä.

Ei nähty nähtävyyksiä. Tokkopa rahaakaan säästyi, kun piti ostella sitä ja tätä Ligovskin hipsterihelvetistä. (Dyynibaarista saa muuten ihan hyviä vegaanipurilaisia. Hinta 200 ruplaa, eli kolmisen euroa.)

Jazz-yhtye soitteli juuri avatun marketin edustalla Ligovski Prospektilla.

Lopulta laahustimme Moskovan asemalle, jossa oli noin miljoona kiinalaista. Onneksi hallin nurkasta löytyi hiljainen kuppila, jossa zomboteltiin keskiyöhön asti teetä siemaillen.

Sitten kun Anna julkaisee rap-levyn, tämä tulee sen kanteen. ”Iz my hood, йоу!”
Sitten kun Annan hiphop-ura on ohi ja hän julkaisee tätimäisen leivosreseptikirjan, tämä tulee sen kanteen.
Kommentti vai vinkki? Kukkapenkki Ligovski Prospektilla.

Vielä reilu tunti Moskovan-junan lähtöön. Nyt on pakko mennä kirpeään ulkoilmaan, ettei simahdeta pöytään.

© Komitea . Ulkoasu perustuu Anders Norénin Lovecraft-teemaan. Seuraa meitä Facebookissa.    

Mastodon