Kategoria: Journeys to the rim Page 1 of 11

Gdanskin vinkkejä

Keräänpä tähän nyt muutamia vinkkejä Gdanskissa selviytymiseen.

Taksi
Taksin saa lennosta keskustassa aika hyvin, mutta sen voi myös tilata appilla.
mytaxi – The Taxi App
https://itunes.apple.com/fi/app/mytaxi-the-taxi-app/id357852748?mt=8

Paikallisliikenne
Paikallisliikenne on helppo ja halpa. Kertalippuja saa ostaa asemilta tai pysäkiltä automaatista kortilla tai käteisellä. Turisti-infosta saa ostaa myös matkapaketteja esim 72h.
Paikallisliikenteen reittiopas:
https://jakdojade.pl/

Vegaanista ruokaa
Meidän majoituksemme lähellä on kahvila josta saa vegaanista tofukokkelia ja tofu-avokado bageleita.
http://rzeczjasna.com/

Myös hiukan syrjässä mutta lähellä yhtä ostoskeskusta on Vegan Port. Vegaanista ruokaa ja kakkua. Hiukan olisi parannettavaa, mutta ruokaa oli paljon ja se oli maittavaa.
https://www.facebook.com/VeganPortPizzaRestaurant/

Vinkin mukaan Wajdeloty kadulta löytyy kolmekin vegaanista ruokapaikkaa. Emme ole siellä käyneet, mutta on varmaan tutkimisen arvoinen.

Olutta
Gdanskissa moni baari tarjoilee puolalaisten panimoiden oluita ja lukuisia maahan tuotuja oluita myös. IPAt ovat täälläkin suosittuja, mutta myös lager ja vehnäosastoa on runsaasti.

Teimme pyhiinvaelluksen lähiössä sijaitsevaan olutkauppaan. Valikoima oli laaja ja asiakaspalvelu ystävällistä ja asiansa osaavaa.
http://www.sklepzpiwem.pl/

Muutama mainitsemisen arvoinen baari:
Pulapka
Mukava tunnelma, osaava henkilökunta.
https://facebook.com/pubpulapka

Bar Amsterdam
Kebulamainen tunnelma mutta kuusi sivua oluita listalla!
https://www.facebook.com/AmsterdamBarGdansk/

LAbeerYNT
Jatkuvasti vaihtuvia hanaoluita, hevimusiikkia, viihtyisä kellaritila.
http://www.labeerynt.pl/

Muutama muu klassinen yöelämän kohde:

Polskie Kino
Labeeryntistä voikin vaihtaa naapuriin. Puolalaisten elokuvien teemainen baari, halpaa olutta.
https://www.facebook.com/pubpolskiekino/

Pijalnia Wódki I Piwa
Aamuviiteen asti oleva baari, kalja ja lukuisat erikoiset vodkadrinkit noin euron kappale. Arkiöisinä erittäin tympeä henkilökunta mutta aina hyvä tunnelma. Siis aamuyön tunnelma.
https://goo.gl/maps/EukDWGfVPEN2

Pikselimössöeläimiä

Kännyllä otetut eläinkuvat. Valitetttavan huonolaattuisia suurin osa, ja kuten jo monesti kirosin, on kuvatekstien lisääminen hankalaa, joten katsotaan onnistuuko kommentaari. (Lainaläppärillä onnistui. pitää joko siirtää blogi esim WP alustalle tai sitten löytää joku mobiiliappi jolla tätä bloggeria käyttää. Tällä hetkellä mobiililla käyttömukavuus on jossain -100 paikkeilla. )

Kuninkaallinen vastaanotto heti porteilla. 
Hänen sarvensa ovat niin hienot! 
Muina kameleina puun alla. 
Ihmisten paheksuminen – helppoa ja hauskaa. 
Oranki oli upea. Lasi tosin oli aika likainen. Ruoka-aika. 
Heillä oli upea häntä ja upea selkäreunusturkki! 
Mitkä jalat! 
Aasinpoika oli rauhassa. 
Eläintarhassa oli myös laajasti erilaisia kasveja, puita ja ympäristöjä.
Jo niiden tutkimiseen olisi helposti mennyt päivä.
Tämä erikoinen puu jäi mieleen.
Kissaa ei paljoa kiinnosta.

Ei. Kissaa ei kiinnosta. 
Ei, kissaa ei kiinnosta. Se nukkui pää alustalta roikkuen. 
Ilvestä kiinnosti hiukan! 
Pingviinit nurmikolla on kieltämättä outo näky.
Lienen luontodokumenttien turmelema. 
Harjasudella todellakin oli komea harja! 
Lempieläimiäni, suomeksi Nelisormimangusti (Suricata suricata) eli englanniksi Meerkat. 
Toiset vahtii, toiset lämmittelevät. Mangusteilla on monimutkainen laumaelämä. 
Vahtiryhmä. Ota sä tuo takavasen sektori, me otetaan tä etusektori. 
Strutsit suunnittelevat vallankumousta. 
Näh, nukkuminen on parempi idea. 
Hylkeillä oli selkeesti paras meno! 

Eläimenä eri puolella aitaa

Gdanskin eläintarha ei ole ihan kaupungin keskustassa mutta ehdottomasti käymisen arvoinen jos eläintarhat kiinnostavat. Todella suuri paikka ja monia hienoja eläimiä. Orangin ja simpanssien syömistä katsoessa kyllä pohti vakavasti että onko tässä menossa yhtään eettisyyden häivääkään.

Noh, siellä kuitenkin oltiin, ja koko tarha koluttuamme jaloissa kyllä tuntuikin siltä että paljon tuli nähtyä.

Kamerassa ei tietenkään ollut akkua, joten saatte ensin ne hiukan paremmat kuvat, ja myöhemmin kännynäpsäykset. (Vain hiukan paremmat, en osaa oikein käyttää tuota pokkaria vielä)

Yleisesti ottaen näin amtöörin silmiin tilat näyttivät ihan riittäviltä, muutama eläin tepasteli stressaantuneen oloisesti ja kissoja nyt ei ihmisapinoiden tuijotus kiinnostanut. Kuvatekstit ovat edelleen liian vaikeita, joten jätän ne väliin.

Vapaus alkoi Gdanskista?

Eilen käytiin Solidaarisuuskeskuksessa. Iso museo, vaikuttavat sisätilat ja erittäin hyvin toteutetut multimediat. Ääniopas oli hyvä. Nähtävää ja historiaa oli niin paljon ettei kaikkea pystynyt sulattamaan millään kertakäynnillä.

Nähtävää ja luettavaa oli niin paljon, väkivalta, sorto ja historia oli näytteilleasetteluissa hyvin konkreettisesti läsnä. Mm. mellakkapoliisin auton takaosassa näytettiin videota poliisiväkivallasta.

Ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde. Äänioppaassa oli ilmeisesti myös lapsille omat nauhansa.

Kuvatekstit ovat vaikeita mobiililla, kuvatkin ovat, joten pärjätkää ilman.

Monumentti 1970 lakkolaisten muistolle
Solidaarisuuskeskus itse. 
Kopio Solidaarisuusliikkeen 21:stä vaatimuksesta alkuperäisellä paikallaan. 
Ooh, aah! Lech Walesan villapaita! 

Gdanskissa taas

Gdanskissa ollaan taas.

Halpa majoituksemme on ihan kätevässä sijainnissa, ja ekana iltana kävimme kuuntelemassa musiikkia Proto Kultura keikka-baarissa nostureiden alla. Vieressä oli myös hyvin hipsterivaikutteinen kontteihin rakennettu baarialue.

Kontteihin rakennettu baarialue. 
Proto Kulturan soittolava pihalla. 

Majoituksen lähellä on myös ihana kahvila josta saa myös vegaanisia herkkuja. Lähikahvilan löytäminen lisää aina mukavuutta. (http://rzeczjasna.com/http://rzeczjasna.com/) Majoituksen mukavuudesta voisinolla montaa mieltä, sänky kestää ehkä 50kg ihmisen, suihkun lattiakaivo ei oikein vedä, ym, mutta mitä pienistä.

kahvila, jossa on kissa, ei ole paha kahvika.

Kävimme myös katsomassa toisen maailmansodan alkupaikkaa. Hienosti raunioitunut parakki ja massiivinen monumentti. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Westerplattehttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Westerplatte)

Ilmeisesti Isot muistomerkit ovat suosiossa. 
taitaa sanoa ettei koskaan enää sotaa. 

Lähikahvilan ollessa kiinni, joimme oluet ratikkateemaisessa pizzeriassa.

Lisää kuvateksti
Lisää kuvateksti

Lisäisin kuviakin, mutta ei niiden lataaminen internettiin nyt tunnu onnistuvan. Myöhemmin sitten.

Edit: sain lisättyä kuvia mutta tä blogieditori selaimella on ihan susi.

19.1. Klassikoilla mennään

Matkaseurani halusi käydä Sagrada Familiassa ihan sisällä, meikäläinen laski 29€ sisäänpääsyn olevan 9 öljyvärituubia ja jätti väliin. Kävin kuitenkin katselemassa komistusta ulkopuolelta. Aika vahvasti olen sitä mieltä että jos tällä hetkellä haluaa kirkosta jonkin kuvan, olisi kirja parempi tapa. Yllättäen paikalla oli ingress portaaleja lähes päällekkäin joten viihdyin hyvin! 

Montserratilla käydessämme tutustuin isäntämme toiseen harrastukseen eli geokätköilyyn joten suuntasimme Barcelonan talvisilla hiekkarannoille kätköjään kautta. Kätköjään kanssa ei ollut paljoa onnea, useampi haku kaatui joko sivullisiin tai työkalujen puuttumiseen. Osaa taas emme kuollaksemmekaan löytäneet. 
E tutkii potentiaalista kätköpaikkaa. 
Näin myös hiekkaveistoksen pissaavasta Bart Simpsonista. Olen nähnyt kaiken. 
Ei se jäässä ollut.  
Kommentti katutaiteelle vai nykytaiteelle? 
Illalla vielä grillasimme. Lähilounasravintolan vegaaniset hampparipihvit kyllä maistuivat mulle! 

Montserratin nousu ja lasku kuvina

Kaikki kuvat muokattu laiskasti padilla uusiin ohjelmiin totutellen. Osa kuvista on digijärkkärillämotettu, osa kännykällä. 

Lisää joskus myöhemmin, tämä kuvien läpikäynti alkaa tuntumaan työltä! 

Montserrat ja kuinka voitin itseni

Yksi haaveistani tällä reissulla oli vierailla Montserratin luostarissa. Luostari on kuuluisa Mustasta Madonnastaan, Montserratin Neitsyt on myös Katalonian suojeluspyhimys. Luostari ja sen lähistön reitit risteineen ja patsaineen on tärkeä pyhiinvaelluskohde katolilaisille. Lisää luostarin historiasta voit lukea Wikipediasta.

Kävimme jonottamassa patsaan koskemista, katselimme luostaria ja sytytettyjä ruokouskynttilöitä (á2.20€) ja pohdin kovasti katolilaisuutta. Verrattuna luterilaisuuteen, on katolilaisuus säilyttänyt paljon enemmän mystiikkaa. Mietin myös, voiko ei-uskova ripittäytyä katolilaisille papille vai olisiko se loukkaus uskoa kohtaan? Jokainen meistä on kuitenkin tehnyt syntiä, jos synti määritellään omien periaatteiden ja arvojen rikkomiseksi raamatun tai uskonnon sääntöjen sijaan. Myös ei-uskovalle voisi olla mielenkiintoinen kokemus pohtia omia virheitään. No, jätin asian ajatuksen tasolle.

Kahvilassa käynnin jälkeen suuntasimme ylös vuorille. Alkuperäinen suunnitelmamme oli mennä ylös funikulaarilla ja kävellä alas, mutta tammikuussahan tuo on huollossa! Ei se mitään, sitten kävellään! 
Portaita portaiden perään, nousua ja vielä korkeammalle nousua. Syke katossa, tupakoitsijan keuhkot huusivat armoa ja jalkapohjatkin vinkuivat ajoittain. Odotin enemmän maitohappoja lihaksiin, mutta kyllä tässä kunnossa oli jo muutenkin tarpeeksi raskasta! Olin kuitenkin vain pari päivää aiemmin kuumeessa ja muutenkin terveys ja jaksaminen ovat olleet hukassa pari vuotta. Tavoitteeni oli siis pelkästään itseni voittaminen ja sen tein!

Maisemat olivat upeita. Luonto oli kaunist ja muut polulla kohdatut olivat ystävällisiä. Puuskuttavaa turistia ei katsottu pahalla, vaan hymyiltiin pikemmin rohkaisevasti. Vastaan tuli ihmisiä jotka olivat köysien kanssa kiipeilemässä, toisia jotka juoksivat ylös ja alas, lapsiperheitä, vanhuksia, turisteja.

Lievää korkeanpaikankammoa kokevana oli muutama paikka hiukan jännittävä, erään erakkoluolan jälkeen kävelimme kapeaa puukaiteellista polkua ja tämän jälkeen tulimme alas hyvin jyrkkiä kapeita kiviportaita. Paluumatkalla haimme jopa yhden geokätkön joka oli sopivasti reitillä. 

Tässä Google Earthin kuva reitistämme: 
Ja tässä paloiteltuna reittimmme neljässä osassa:

Leg 1

Leg 2.
Leg 3.
Leg 4. 
Ja koko matka vielä kaksiuloitteisena: 
Huhhuh! Hiukan olen ylpeä itsestäni! 
Tässä hiukan oppaamme laskemaa statistiikkaa:

Leg 1 – Montserrat Monastery to Funicular Sant Joan Superior via Santa Anna Hermitage.
1.82Km – 715m to 875m ASL.
Leg 2 – Funicular Sant Joan Superior a Sant Onofra via Snt Joan
1.43km – 875m to 1038m ASL
Leg 3 – Funicular Sant Joan Superior a Sant Miquel
1.82km – 875m to 823m ASL
Leg 4 – Sant Miquel to Montserrat Monastery
3.6km –  823m to 710m ASL

TOTAL DISTANCE 8.27KM
ELEVATION 710m to 1038m = 328m
Seuraavassa postauksessa sitten se mitä olette odottaneet, eli maisemia ja valokuvia. 

Taide piristää

Akvaarion jälkeen kävelimme metrolle goottilaisen korttelin kautta ja näin avoinna olevan gallerian joka kiinnosti. Pakko sitä oli sisään astua ja tottapuhuen, taide piristää! Olin aiemmin tuhottoman väsynyt ja gallerian jälkeen virkeä ja innostunut! 

Maalauksiaan tuntevat saattavat ymmärtää miksi nämä kiinnostivat minua. Kuvat on käsitelty padillä ja muokattu vain nopeasti. 
(Paitsi että hirveä sotku miten siirrellä kuvia ympäriinsä. Tähän on oltava parempi ratkaisu.)
Galleristi jutteli että taiteilija työskentelee akryylimaalilla ja opettelee juuri öljyvärejä. 
Piirrokset oli eri tekijöiltä ja omilla tavoillaan vaikuttavia. Minun pitäisi niin piirtää enemmän! 

Vedenalaista elämää

Akvaarion ovat kuulemma kaikki aika samanlaisia. En ole koskaan sellaisessa käynyt joten nyt piti. Paljon oli lapsille kiinnostavaa ohjelmaa ja paljon tosiaan olikin lapsiperheitä. Voitte vain kuvitella vanhempien ilmeet kierroksen loppupäässä missä oli enemmän leikittävää.

Itsehän olin kuin pahainen kakara, hullu virne naamalla. Ei se lasin läpi tuijottaminen ole sama kuin sukellus, mutta kun ei nyt tuota sukelluskorttia ole niin kyllä tämä kelpaa! Poimin nopeasti joitakin kuvia, lataan tähän mitä jaksan ennen kuin tipahdan. Huomenna aikainen herätys. 
Kuvat on raakana muokkaamattomia ja puhelimessa olisi lisää, mutta kestäkää nyt vielä! Taidettakaan näin kotimatkalla, mutta siitä toiste. 

1 / 11

© Komitea . Ulkoasu perustuu Anders Norénin Lovecraft-teemaan. Seuraa meitä Facebookissa.    

Mastodon