Turisteille tarjotaan paljon kiertokäyntejä ja opastuksia, osa tavanomaisia ja toiset kiinnostavampia. Loputtomalla raha ja aikamäärällä voisin käydä läpi useampiakin kiinnostavia, kuten Vapaamuurareiden Barcelona ja Goottilainen kortteli historioitsijan kanssa. Koska resursseista on aina pulaa, päädyimme yhteiseen kiinnostavaan vaihtoehtoon ja buukkasimme 15€:lla kiertokäynnin Barcelonan graffitien historia.

Hukkaan ei todellakaan mennyt! Toinen buukannut pariskunta loisti poissaolollaan joten saimme yksityisen opastetun kävelyretken ja tutustuimme sekä historiallisiin että nykyaikaisiin graffiteihin. Kiertokävely toi esille mielenkiintoisia ajatuksia ikävän historian säilyttämisestä tai hävittämisestä. Esimerkkinä on Francon aikainen seinäteksti jonka on annettu rapistua lähes lukemattomaksi kun taas sisällissodan aikainen poliittisesti eri kannan teksti toisaalla oli täysin restauroitu. Tällainen herättää aina kysymyksiä, mikä historia ansaitsee tulla säästetyksi ja toisaalta, pitääkö kivuliaan historian olla näkyvissä katukuvassa, vai riittääkö museo?
Suurin anti kierroksessa oli kuitenkin tähtien ymmärtäminen. Tavallaan sivistymättömän ulkopuolisen vertaukseni alueiden merkitsemiseen pissaamalla kuten koirat on totta, mutta ei koko totuus. Kuka meistä ei haluaisi jättää jälkeään, ”minä olin täällä,” muista minut, kuulun joukkoon. Kiertokäynnin aikana opimme tunnistamaan useita nimiä, Fat man, Black pacifier, Dick fish, Ice cream, jne. Suomessa tunnetun tekstin sijaan nämä jäljet omasta käynnistä olivat kuvallisia. Joukkoon mahtui myös taiteilija joka maalasi juomatölkkejä joiden sanoma usein oli kannustava tai rakkautta korostava. Monet hienommat kuvat on toteutettu paperille joka liisteröidäön paikoilleen. Myös Space invaders on käynyt Barcelonassa, 
Barcelonan katukuvan tunnusomainen piirre on kivijalkakauppojen alas laskettava metalliovi. Osa ovista on koristeltu taidokkain tilaustöin, jotka useinmiten saavat olla rauhassa. Jos ovessa ei ole mitään, se ajan mittaan patinoituu vaihtelevin ja kerrostuvin jälkien mosaiikiksi. 
Kiertokäyntimme päättyi ensimmäisten julkisten ja lailliseen grafiittiseinien äärelle. Yksi seinistä oli koristeltu tekstin RISK ja RIP Risk kanssa, suomenlippu kainalossa. Vedimme tästä johtopäätöksemme mutta kenttää tuntemattomana jätän arveluni sanomatta. Kertokaa ihmeessä kommenteissa lisää Suomenkin grafiittiskenestä ja tai sen yhteyksistä Barcelonan skeneen, elätän toivoa sivistyväni aiheesta lisää! Saa myös kutsua kiertokävelylle Suomessa! 
Tyypilliseen tapaani onnistuin kamara silmiä kompastumassa lahjakkaasti, onneksi mitään ei hajonnut kuin kynsi jonka alta päästi hiukan punaista. Tälle saattoi olla osaselityksenä myös se että illalla nousi kuume. 
Nyt teille huonoina uutisina kerron että kuvasin kiertokävelyn aikana lähes pelkästään järkkärillä, ja koska tekniikka on rasittavaa sontaa, saatte ne kuvat jälkeenpäin. Lisään seuraavan postaukseen kännykästä löytyviä hienoja katutaiteen ja puumerkkinsä edustajia eri kävelyiltä joten ihan kuivin suin ette jää!