7.8.2012
Seitsemisen luontokeskus antoi hyviä vinkkejä mihin majoittua, ja mikä retki sopii meille. Ajoimme Helvetinjärven kansallispuistoon ja teimme leirin Haukkajärven leirintäalueelle. Pirkanmaan Riviera sanovat ja kaunis oli hiekkaranta. Päivän tavoite oli Helvetinjärvi ja Helvetin kolu. Matkaa olisi 5,5 kilometria suuntaansa ja varusteet ovat uudet ja tuntemattomat. Alkumatka sujui kevyesti mutta nopeasti huomasi etteivät lihakset ole tottuneet tällaiseen työhön – jalat maitohapoilla sai kiivetä juurakkoista polkua ja liukkaita pitkospuita. Portaita oli kivistä, tukista ja puusta. Polku kulki kuruja ylös ja alas, maasto on muotoutunut 200 miljoonaa vuotta sitten maanliikkeiden myötä. Maasto on paikoittain soinen ja kaareutuneita polkuja reunustavia norjia puita on paljon. Mahtavat vanhojen puiden juurakot nousivat väärässä kulmassa myrskyjen jäljiltä ja ruokkivat mielikuvitusta peikkojen alisesta maailmasta. 
Lopulta kiipesimme Helvetin kolun reunalle. Jyrkänteet ovat korkeita ja maisemat kaiken kulkemisen arvoisia. Pitkä kurujärvi avautuu majesteettisena lämpimänä päivänä. Kuljemme vielä pitkät portaat Helvetinjärven rantaan päivätuvalle. Sen nuotiopaikalla pienessä tihkussa saamme laitettua lämpimän lounaan. Nautimme hiljaisuudesta ja komeista maisemista. Niissä on jotain synkkää mutta samalla elävää. 
Helvetinjärven lumpeet sateessa. 
Maistiaisia erämaaluonnosta.
Kenet laulamme suohon?
Komea mahtava Helvetinjärvi.
Tämä on vakava paikka!
Toiset jaksaa hymyillä!
Helvetinkolu
Helvetinjärvi synkkänä tihkusateessa.
Sateen ajamana matkaamme takaisinpäin. Niksautin polveni kulun paikkeilla noustessani geokätköltä. Jalkaa särkee, mutta se ei ole pahasti vahingoittunut joten jatkamme matkaa alkuun hitaammin ja varovaisemmin. Ei sirkustemppuja minulle! Pidämme edelleen taukoja tarvittaessa, mutta matka alkaa saamaan zenmäistä tunnelmaa. Ajatukset keskittyvät vain askelmiin ja maastoon, ajoittaisiin muihin asioihin, mutta luonto ja kulkeminen vievät suurimman osan kaikesta. 
Perillä pääsemme makkaratulen ääreen lämmittelemään, vaihtamaan vaatteita ja suojaan sateelta. 
Teltassa on yöllä kylmää ja kosteaa. Lihakset särkevät.